Totalul afișărilor de pagină

miercuri, 16 februarie 2022

”Hunoriada” din iulie 2011 a repurtat o victorie in justitie acum, in februarie 2022

Mihai Goţiu

VICTORIE ISTORICĂ, în Justiție, PENTRU ROȘIA MONTANĂ!

Curtea de Apel Ploiești a anulat, astăzi, DEFINITIV, certificatul de descărcare de sarcină arheologică pentru masivul Cârnic, din Roșia Montană, emis în favoarea companiei miniere RMGC.

Acesta e finalul ultimului proces purtat de avocații societății civile din România împotriva abuzurilor și actelor ilegale eliberate de-a lungul timpului, de instituții ale statutului, în favoarea RMGC (subsidiara autohtonă a Gabriel Resources, compania care intenționa să cianureze și să dinamiteze apele, pădurile, munții și patrimoniul cultural al localității).
Certificatul de descărcare de sarcină arheologică pentru Cârnic a fost eliberat, în vara anului 2011, de Direcția Județeană pentru Cultură și Patrimoniu Național Alba, cu largul gir al ministrului Culturii de atunci, actualul președinte al UDMR și vice-prim-ministru, Kelemen Hunor. Scopul acestuia era de a înlocui primul certificat care fusese deja anulat de Justiție. Acest abuz a dus la primele proteste în serie pentru Roșia Montană, desfășurate sub titulatura generică de ”Hunoriada”, în iulie 2011, în mai multe localități din România: Cluj-Napoca, București, Alba-Iulia, Sibiu, Baia Mare, Iași etc., care le-au anunțat și pregătit pe cele din toamna anului 2013.
Procesul a fost amânat și strămutat de mai multe ori, pentru a-i demobiliza pe avocații societății civile, dar decizia Curții de Apel Ploiești, de azi, e definitivă și statuează clar: ”Dispune anularea actului administrativ Certificat de descărcare de sarcină arheologică nr.9/14.07.2011. (...) Irevocabilă. Pronunțată în ședință publică, azi, 16.02.2022” (link http://portal.just.ro/42/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=11700000000058531&id_inst=42).
Astfel, se dovedește, pentru cine mai avea vreun dubiu, că întregul proiect așa-zis minier, de extragere a aurului de la Roșia Montană, s-a bazat pe un lung șir de abuzuri și ilegalități (cu peste 40 de procese câștigate, în total, de societatea civilă), comise de reprezentanți ai instituțiilor publice din România, de la nivel local până la nivel guvernamental. Iar pretențiile companiei Gabriel Resources, în arbitrajul de la Washington, se bazează exact pe aceste acte eliberate ilegal de guvernanții din acea perioadă (unii dintre ei și acum la Guvernare). Asta pentru a fi clar cine e responsabil pentru eventuale despăgubiri pe care statul român ar ajunge să le plătească la arbitraj (deși, dacă România își apără corect șansele și nu alege să-i acopere pe toți cei care au semnat respectivele acte ilegale și acel litigiu ar trebui câștigat).
Îi felicit pe toți avocații care, vreme de două decenii, au dus greul în Justiție pentru Roșia Montană – Marius Harosa, Ștefania Simion, Andreea Szabo, Dumitru Dobrev și încă mulți alții din jurul lor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Care sunt simbolurile identitare interzise în România?

https://m.activenews.ro/opinii/Tricolorul-Basarabia-si-Bucovina-interzise-in-scolile-din-Romania.-Turnatoria-incurajata-ca-pe-vremea-Securit...