Totalul afișărilor de pagină

duminică, 25 mai 2025

E înlăturat monumentul românesc de la Păuliș, Arad?

UN NOU ATAC ASUPRA ISTORIEI ROMANIEI : MONUMENTUL DE LA PAULIS, JUD.ARAD, VA FI INLATURAT


Pe soseaua DN 7, la 15 km de municipiul Arad, spre directia Deva, la intrarea in comuna Pauliș, stă încă semeț de 51 de ani Monumentul Eroilor de la Paulis.  Intre 13-20 septembrie 1944, elevii Scolii de subofiteri rezerva Radna,  750 de tineri intre 18-19 ani, au respins cele 5 atacuri ale armatei maghiare, de 20 de ori mai numeroasa, calita pe frontul de Est, dotata cu tancuri si sprijin aerian german. Doua din acele 5 atacuri au fost respinse prin lupta corp la corp. A fost singurul loc unde armata romana in cel de al doilea razboi mondial s-a angajat in lupta corp la corp la nivel de unitati (batalioane). Elevii trebuiau sa impiedice  intrarea  armatei maghiare in defileul Muresului, calea spre centrul Transilvanei, pana cand sosea dinspre Moldova armata sovietica. Au rezistat singuri 7 zile.
Tata, atunci de 23 de ani,  sergent major de infanterie  si ajutor de comandant de pluton in Scoala, a avut in grupa de 14 elevi pe care o conducea patru elevi morti in lupte.. L-am intreabat pe tata, nascut intr-un sat vecin de Paulis si sat al copilariei mele
- Tata, nu v-a fost frica, de ce nu ati fugit, daca ungurii erau asa de multi si bine inarmati?                                      - Nu exista atunci frica in noi, ci numai furie si ura impotriva ungurilor. La intrare in Paulis, la pod, unde eram pe pozitie, treceau sute de refugiati din satele vecine, cu carute si pe jos, femei cu copii in brate, batrani. Unii din sat m-au recunoscut si in lacrimi imi ziceau “ Sa nu ne lasati, Gheorghe, ca ne omoara ungurii pe toti !”  Si aveau dreptate sa se teama: dupa ce ungurii au stapanit Aradul 700 de ani, noi ni l-am luat inapoi dupa primul razboi mondial, ca la nici 24 de ani sa-l ocupe din nou.  Setea de razbunare a ungurilor revansarzi nu trebuia subestimata.
Ce i-a facut pe acesti tineri de 18-19 ani sa reziste in lupta, sa se angajeze inclusiv in lupta la baioneta, in conditiile cand, ca elevi,  erau inca in curs de pregatire militara si nici unul nu trasese pana atunci la instructie mai mult de 10 cartuse? Raspunsul este unul singur: PATRIOTISMUL, credinta ca sunt romani si trebuie sa-si apere tara.
                                           
Azi, autoritatile centrale si judetene discuta despre inlaturarea Monumentului Eroilor de la Paulis, pe motiv ca ar contraveni spiritului european, ca prin prezenta lui ar intretine animozitati intre romani si unguri, unde mai pui faptul ca, daca militarii romani au rezistat pana au ajuns rusii, alungarea ungurilor din Arad se stie ca au facut-o  efectiv rusii, deci monumentul vrand-nevrand aminteste si de colaborarea romano-sovietica .
Chestiunea inlaturarii Monumentului  Eroilor de la Paulis nu tine insa de “spirit pacifist european” ( ati vazut spirit in toata splendoarea manifestarii lui in intretinerea razboiului din Ucraina) cum se spune, ci de altceva:  Trebuie stearsa din memoria popoarelor ocupate, urmele rezistentei lor impotriva ocupantilor, ca noile generatii sa nu stie ca a existat, sa nu duca mai departe spiritul rezistentei ( asa au disparut si statuile si monumentele romanesti  din judetul Bihor, colonizat economic acum de Ungaria). Istoria antica si medievala este plina de astfel de cazuri. Iata ca UE reinvie aceasta practica, de stergere din colonii a istoriei nationale
Pun la “Comentarii” filmul romanesc “ Pe aici nu se trece”, despre luptele de la Paulis, ca sa intelegeti de ce trebuie sa dispara cat mai repede “Monumentul Eroilor de la Paulis”
https://www.facebook.com/share/p/1EamhuDHEe/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Alții ca vodă prin lobodă prin Satu Mare

  Prezența unor echipaje ale Poliției maghiare, care acționează în mod direct pe teritoriul României, mai precis în municipiul Satu Mare, su...