Totalul afișărilor de pagină

duminică, 6 iulie 2025

udmr a contribuit la falimentarea economiei

Gheorghe Piperea:

Statul român are datorii de 8 miliarde de lei la furnizorii de energie, din cauza modului greșit în care a fost conceput sistemul de compensare a facturilor la energie.

Reamintesc că e vorba de compensare, iar nu de plafonare.

Compensarea a permis furnizorilor să stabilească prețuri discreționare, fără legătură cu piața și cu legea cererii și ofertei.

Că furnizorii s-au jucat cu prețurile și tarifele stau dovadă două ordine de încetare a practicilor comerciale înșelătoare (blocate de furnizori în procese la Curtea de Apel București) din septembrie 2023, dispuse de ANPC.

Exact asta era acuzația: jocul ilicit cu prețurile și tarifele, practicat de doi mari furnizori de energie.

Compensarea înseamnă că, oricât ar fi prețul la furnizor, consumatorul plătește un preț plafonat, restul fiind în sarcina statului, adică, a noastră, a tuturor.

O adevărată invitație ca furnizorul să stabilească discreționar orice preț vrea…

Statul nu a plătit niciodată la timp aceste diferențe dintre prețul discreționar stabilit de furnizor și prețul suportat de consumator, în timp tot adunând restanțe și penalități.

Soluția ar fi fost - și încă ar putea fi - plafonarea prețului pe o perioadă determinată, așa cum permit legislația românească și cea europeană.

De asemenea, facturile de energie ale populației ar fi trebuit să fie scutite de tva, curățate de accize și dezinfectate de taxele prost-ecologiste (certificate verzi, contracte pentru diferență, fumărit).

Am explicat în amănunt aceste mecanisme, illo tempore, dar cine să asculte?

Nici decidenții nu puteau să NU apeleze la “consultanții” impuși pe principiul ușii rotative, nici alegătorii partidului - cartel psdpnlusrudmr nu puteau să NU fie captivi sistemului ostil, care îi detestă și îi chinuie, dar de care s-au îndrăgostit, pe motiv că îi salvează de plandemie, fierbere climatică și ruși.

Acum, Statul român s-a trezit cu două mari probleme, cu soluții care se exclud:

- facturile la energie au creșteri substanțiale, care vor aduce falimente și supra-îndatorare; statul trebuie să protejeze gospodăriile, căci are caracter democratic și social;

- furnizorii de energie au creanțe contra statului, pe care le vor cere în instanțe sau arbitraje, unde vor obține titluri executorii pe sume mai mari decât duble, căci penalitățile curg, iar costurile legale sunt mari; statul trebuie să își achite datoriile, ca să nu contamineze societatea cu necinste.

De fapt, având în vedere modul patologic în care funcționează economia în ultimii ani de domnie a “pro-europenilor”, Statul român are o a treia problemă, chiar mai mare decât primele două.

Deficitul comercial al României este, de 3 ani încoace, cel mai mare din UE.

Importăm cu 33 de miliarde de euro pe an mai mult decât exportăm.

Importăm mâncare, apă și, mai nou, energie scumpă (deși exportăm energie ieftină în Ucraina și Moldova, ca să fie bine). 

Importăm și echipamente, materie primă, “consultanță” pentru energie (de exemplu, plătim un contract de 3,5 mld dolari pentru că unii să ne spună, peste 8 ani, dacă e cazul sau nu să construim un reactor nuclear la Nuclearelectrica, Cernavoda).

Aceste importuri sunt finanțate mai ales din fonduri europene.

Practic, jumătate din puținii bani luați de guvernele clepto&prostocrate ale României de la UE se întoarce la marile corporații UE de la care cumpărăm orice, dar mai ales, “consultanță”.

Dacă săptămâna viitoare vine sancțiunea cu înghețarea fondurilor europene, e dezastru cu aceste plăți către corporațiile europene.

Cam așa stau lucrurile cu acești inteligenți care ne salvează de ruși, iadul termic și covid.

Apropo, România este deja în recesiune.

Economia a scăzut cu 2,5%. De fapt, scade de vreo 4 ani, căci deficitul bugetar, mereu mai mare de 7%, a însemnat un singur lucru: partidul - cartel s-a împrumutat, pe spinarea noastră, ca să dea impresia că este creștere, când era de fapt scădere.

A, și tre’ să ne așteptăm la inflație de 10% anul acesta.

https://www.facebook.com/share/p/1CHKHyXF4M/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

udmr a contribuit la falimentarea economiei

Gheorghe Piperea: Statul român are datorii de 8 miliarde de lei la furnizorii de energie, din cauza modului greșit în care a fost conceput s...